HISTORIK

 
 

Atlantisstudion var från början en biograf på Karlbergsvägen som hette Kadetten. Den öppnade 5/4 -1941. Kadetten ritades av biografarkitekten Olle Pettersson. I bion fanns plats för 330 personer. 1943 bytte Kadetten namn till Terry då den övergick till Sveriges Folkbiografer och bion, som var en renodlad kvartersbiograf, blev nedlagd 26/4 - 1959


 

Efter bions nedläggning köptes lokalen av Metronome som rev ut all inredning och gjorde akustiska beräkningar. Efter det konstruerades ett eget hembyggt mixerbord som kom att användas tills ett Nevebord införskaffades från England. Metronomestudion drevs från början av Anders Burman och Börje Ekberg och ljudtekniker var Rune Persson. Några av de första inspelningarna som gjordes på Karlbergsvägen var med Siw Malmkvist och Owe Thörnkvist. Filmmusiken till "Pojken i trädet" kom Quincy Jones för att göra, och många andra amerikanska jazzsolister kom också över.

Det fanns ingen riktigt stor studio i Stockholm under den här tiden förutom Metronome, Radiohusets studio t.ex. var för liten, så en artist som Harry Arnold hade fast bokad tid i Metronome en dag i veckan. Många andra än Metronomes egna artister kom till studion för inspelningar, som "Knäppupp" med flera Povel Ramelproduktioner, Svenska Ord med Hasse och Tage gjorde "En söndagkväll i Vedbäck" och "Sov lilla Totte".

Tekniker var alltså Rune Persson. En dag fick han besök av en okänd kille från Norrköping som kom med sin Tandbergbandspelare. Micke B. Tretow hette han. Rune blev imponerad av hans inspelningar och frågande om Micke ville ha jobb på Metronome. Tyvärr fick Micke tacka nej för han skulle just rycka in i lumpen. Sen gick en tid, en dag ringer det och det är Micke som har blivit sparkad från lumpen och undrade om han kunde få börja jobba, och det fick han. Sen blev han en av ABBA:s främste tekniker. Hootenanny Singers var på Metronome, där ingick Björn Ulvaeus, som började spela med Benny Andersson, snart kom flickvännerna med och ABBA bildades. Från och med vinnaren "Waterloo" gjorde ABBA inspelningar i studion, mestadels av Micke som sedan tog dem med sig när han började jobba på Glennmarks studio.

Som tekniker fick Janne Hansson jobb också. Han hade just avslutat DI:s studier och ringde en dag på hos Metronome och undrade om det fanns något ledigt jobb, och det fanns det. Det var i början av 70 - talet. 1983 köptes studion av Janne och bytte då namn till Atlantis Grammofon AB. Idag drivs den av Janne och Katarina Hansson. Studion hyrs ut till olika bolag och inpelningar gör av det mesta, rock, pop, jazz, klassiskt, filmmusik....allt. Ibland tas frilanstekniker in, några som kan nämnas är Michael Ilbert, Ronny Lahti, Tommy Lydell, Pontus Olsson, Janne Ugand, Alar Suurna och Micke Herrström bl.a.